Avainsanatutkimus – Miten löydät oikeat avainsanat?

Avainsanatutkimus on tärkeä osa hakukoneoptimointia, ja sen avulla voit parantaa verkkosivustosi näkyvyyttä ja houkutella sivustolle kohderyhmäsi mukaisia kävijöitä. Ilman avainsanatutkimusta hakukoneoptimointia ei voi tehdä tehokkaasti ja tulokset jäävät laimeiksi.

Tässä artikkelissa käsittelen avainsanatutkimuksen merkitystä ja tarjoan ohjeet oikeiden avainsanojen löytämiseen.

Mikä on avainsanatutkimus?

Avainsanatutkimus on prosessi, jossa analysoidaan ja valitaan ne avainsanat ja -lauseet, joilla potentiaaliset asiakkaat hakevat tietoa tai tuotteita ja palveluita verkossa.

Avainsanatutkimuksen tavoitteena on löytää ne avainsanat, jotka ovat merkityksellisiä ja relevantteja tietylle verkkosivustolle tai sisällölle.

 

Avainsanatutkimuksessa haetaan avainsanoja, jotka

  • ovat suosittuja hakukoneissa
  • joilla tehdään riittävästi hakuja
  • joilla on kohtuullinen kilpailutaso
  • jotka ovat relevantteja.

 

Avainsanatutkimuksen avulla saat tietoa, mitä potentiaaliset asiakkaat etsivät verkossa, ja voit hyödyntää tätä tietoa kun optimoit verkkosivustosi vastaamaan näitä kyselyjä. Tämä auttaa parantamaan sivustosi näkyvyyttä hakukoneissa, houkuttelemaan kohdeyleisöä ja lisäämään verkkosivustosi liikennettä.

Miksi on tärkeä valita oikeat avainsanat?

Oikeiden avainsanojen valinta on avainasemassa onnistuneessa hakukoneoptimoinnissa. Valitsemalla huolella oikeat avainsanat varmistat, että verkkosivustosi näkyy juuri oikeille ihmisille hakukoneissa.

Huonosti valitut avainsanat saattavat johtaa tilanteeseen, jossa verkkosivustosi ei löydy ollenkaan tai tavoittaa väärän kohdeyleisön.

Oletetaan, että myyt juoksukenkiä verkkokaupassasi.

Jos valitset avainsanaksi ”kengät”, se on hyvin laaja avainsana, jolla on valtava kilpailu hakukoneissa.

Tällöin sivustosi kilpailu on niin kovaa, että ensimmäisen sivun sijoituksen on todella vaikea saavuttaa.

Lisäksi hakutermi on niin laaja, että se saattaa houkutella vääränlaista liikennettä sivustollesi.

Sen sijaan, kannattaa valita tarkempi avainsana, kuten ”juoksukenkä”. Se on jo paljon spesifimpi ja kohdennetumpi avainsana.

Lisäämällä tarkentavia tietoja kuten merkki, malli tai väri, tavoitat parhaiten potentiaaliset asiakkaat, jotka tarkalleen etsivät kyseistä tuotetta. Tarkemmin määritellyissä avainsanoissa on myös vähemmän kilpailua. Tämä lisää mahdollisuuksia saada korkeampi sijoitus hakutuloksissa. 

Avainsanoja valitessa tulisi myös tarkastella niiden hakuvolyymejä. Ei ole kannattavaa optimoida sanoille,  joita kukaan ei hae.

Esimerkiksi, jos käytät liian teknistä termiä tai erikoista slangia, jota asiakkaasi eivät käytä hakukoneissa etsiessään tuotteitasi tai palveluitasi, sivustosi ei näy oikeille ihmisille.

Tämä voi johtaa heikkoon näkyvyyteen ja vähäiseen liikenteeseen verkkosivustollesi.

Avainsanatutkimus.

Miten avainsanatutkimus tehdään?

Mieti ensin, mitä haluat saavuttaa avainsanatutkimuksella. Haluatko lisää kävijöitä kotisivuille, enemmän myyntiä tai parempaa brändinäkyvyyttä?

Aloita listaamalla vapaasti avainsanoja.

Mieti millä sanoilla itse lähtisit hakemaan tuotteita ja palveluita. Kysy myös muiden mielipiteitä.

Tämän jälkeen voit ottaa käyttöösi avainsanatyökalut. Niiden avulla pääset tarkastelemaan avainsanoja tarkemmin ja saat listan avainsana ehdotuksia, joista voit valita sopivimmat.

Tarkastele myös kilpailijoitasi ja heidän käyttämiään avainsanoja. Mieti, kuinka voit erottua ja löytää ainutlaatuisia avainsanoja.

Arvioi hakukoneliikenteen ja kilpailun tasoa: katso, kuinka paljon ihmisiä etsii kyseisiä avainsanoja ja kuinka kilpailtuja ne ovat.

Valitse avainsanat, joilla on riittävästi hakukoneliikennettä, mutta joilla on myös realistinen kilpailutaso. Muista käyttää monipuolisia avainsanoja, jotka kattavat eri näkökulmia ja huomio haun tarkoitus avainsanoja valitessa.

Ja mikä tärkeää, kun olet valinnut listan relevantteja avainsanoja, syötä ne Googleen ja tutki hakutuloksia.

Hyödynnä sisällön tuotannossa “ihmiset kysyvät myös” osion kysymyksiä.

Työkalut avainsanatutkimukseen

Avainsanatukimukseen on olemassa useita työkaluja, joista osa on ilmaisia ja osa maksullisia. 

Listasin alle muutamia  ilmaisia vaihtoehtoja, joilla pääset alkuun:

Yhteenveto

Avainsanatutkimus on olennainen osa hakukoneoptimointia. Oikeiden avainsanojen valitseminen auttaa sinua parantamaan verkkosivustosi näkyvyyttä hakukoneissa, houkuttelemaan enemmän kävijöitä ja saavuttamaan tavoitteesi.

Muista seurata valittujen avainsanojen suorituskykyä ja päivittä strategiaasi tarpeen mukaan.

Jos kapaat apua, tutustu hakukoneoptimoinnin palveluihin tai varaa henkilökohtainen SEO-verkkovalmennus.

 

Jaa kirjoitus tästä: 

Viimeisimmät artikkelit

Tilaa uutiskirje

Haluatko saada ensimmäisenä tiedon Miila Digitalin kursseista ja palveluista? Tilaa vinkit digimarkkinointiin ja verkkosivujen suunnitteluun suoraan sähköpostiisi.

Yhteistyössä

Kasvatetaanko yrityksesi näkyvyyttä yhdessä?

Varaa ilmainen kartoituspuhelu 🚀