Canva – ilmainen kuvankäsittelyohjelma

Artikkeli päivitetty 28.3.2023

Canva on ilmainen ja helppokäyttöinen graafisen suunnittelun ohjelmisto, jonka avulla voit luoda mitä tahansa grafiikkaa muutamassa minuutissa.

Canvalla voit:

 • tehdä postauksia someen
 • muokata valokuvia
 • suunnitella esitteitä, mainoksia ja esityksiä
 • editoida videoita jne.

Voit valita tuhansista mallipohjista tai suunnitella kokonaan omia.

Tässä artikkelissa käydään läpi Canvan toimintoja, ja opit kuinka voit aloittaa mainosmateriaalien suunnittelun Canvalla.

Canva kehittää jatkuvasti uusia toimintoja ja voit käyttää sitä yhä monipuolisempana työkaluna monella eri alalla. 

 

Näin aloitat Canvan käytön

Rekisteröidy ilmaiseksi osoitteessa canva.com

Canva toimii selaimella tai voit ladata Canva-sovelluksen puhelimeesi (iOS ja Android).

Valitse ensin tuleeko Canva henkilökohtaiseen, yhdistyksen, pienyrityksen, opettajan, opiskelijan tai suuryrityksen käyttöön. Seuraavaksi Canva tarjoaa mahdollisuuden kutsua jäseniä tiimiisi. Jos tämä ei ole ajankohtaista, voit ohittaa kohdan valitsemalla “ehkä myöhemmin”.

Canvaa voit käyttää täysin ilmaiseksi, mutta siitä löytyy myös maksullinen Pro versio. Ilmaisella Canvalla pääset hyvin alkuun.

Nyt Canva on valmiina käyttöön.

Canva ohjeet

Aloita suunnittelu valitsemalla “Create a design”, valitse sen jälkeen mitä haluat suunnitella. Voit myös valita suoraan Canvan tarjoamista vaihtoehdoista esimerkiksi ”Instagram post”.  

Tämän jälkeen aukeaa suunnittelunäkymä. 

Sivupaneelista oikealla löydät elementit, joita voit käyttää suunnitelmissasi.

Templates / Mallipohjat

Canvan kirjastosta löytyy pohjia sosiaaliseen mediaan, esityksiin, julisteisiin, esitteisiin, tarjouksiin, käyntikortteihin tai vaikka ansioluetteloon. Valitse tuhansien mallipohjien joukosta sopiva ja muokkaa yrityksen väreihin ja ilmeeseen sopivaksi.

Voit vaihtaa mallipohjiin kuvia, fontteja ja värejä. Käytä valmiita mallipohjia kuitenkin harkiten. Jos haluat tehdä yksilöllisiä sisältöjä, suosittelen suunnittelemaan kokonaan omat pohjat tai muokkaamaan mallipohjia  riittävästi. 

Uploads / Lataukset

Voit ladata Canvaan omia tiedostoja, kuten kuvia ja videoita. Halutessa voit ladata tiedostoja esim. suoraan Google Drivesta.

Nopeuta työskentelyä

Raahaa ja tipauta ladattava tiedosto suoraan suunnitelmaan. Lataus käynnistyy automaattisesti. Jos haluat poistaa vanhoja tiedostoja, vie hiiren osoitin kuvan päälle, saat valikon näkyviin painamalla kolmesta pisteestä. Valitse poista.

Photos / Kuvat

Canvan kirjastosta löydät valtavan määrän erilaisia kuvia. Lisäksi voit yhdistää Canvan suosittuihin kuvapankkeihin (Pexels ja Pixabay). 

Voit etsiä kuvia erilaisista aiheista ja suodattaa hakutuloksia valitsemalla neliö-, pysty- tai vaakakuvia. Voit etsiä  tietyn värisiä kuvia ja lisätä värikoodin suoraan hakuun. Valitsemalla kohdan leikkaus, saat kuvia joilla on valmiiksi läpinäkyvä tausta.

Osa kuvista on käytettävissä vain, jos sinulla on Canva Pro*. Tunnistat nämä kuvat keltaisesta kruunu kuvakkeesta kuvan oikeassa alareunassa.

Elements / Elementit

Elementit kohdasta löydät erilaisia graafisia elementtejä kuten muotoja, grafiikkaa, tarroja, kaaviota, taulukoita, kehyksiä ja ruudukoita. Elementeissä on käytössä samat hakuominaisuudet kuin kuvissa. Voit valita etsitkö grafiikkaa, valokuvia, videoita tai ääntä.

Hyödynnä kokoelmia

Canva tarjoaa erilaisia kokoelmia (Collections), joista löydät toisiinsa sopivia elementtejä kuten grafiikkaa. Hyödynnä Canvan tarjoamia kokoelmia ja muokkaa elementtien värit vastaamaan omia brändivärejä.

Text / Tekstit

Canvan fonttikirjastosta löydät paljon erilaisia fontteja.

Valitse otsikko tai leipäteksti ja muokkaa fontit tyyliisi sopivaksi. Voit lisätä tekstiin varjostuksia, animaatiota ja vaihtaa värejä.

Voit myös käyttää valmiita fonttiyhdistelmiä, joita löydät tekstit kohdasta. Mikäli sinulla on käytössä Canva Pro*. voit tallentaa brändin mukaiset fontit valmiiksi. 

Suunnitelmien editointi Canvalla

Suunnitelmien editointi Canvalla on helppoa ja yksinkertaista.

Yläpalkista (valkoinen) löydät työkaluja jolla voit editoida suunnitelmia.

Saat ominaisuudet näkyviin kun klikkaat kyseistä elementtiä suunnitelmassasi.
Kun elementti on aktiivinen yläpalkin ilmestyy vaihtoehtoja editointiin.

Valokuvat

Valitse Edit image. Pääset säätämään kuvan asetuksia ja lisäämään filttereitä. Voit myös rajata (crop) ja kääntää (Filip) kuvaa.

Tekstit

Kun valitset tekstin aktiiviseksi pääset vaihtamaan, fonttia, kokoa, väriä, tehosteita, sekä lisäämään animaatioita.

Kohdasta Position voit säätää elementtien asemaa.

Elementit

Voit vaihtaa elementin väriä ja lisätä reunaviivan muotoihin.
Oikealta yläpalkista löydät asetukset joilla voit säätää elementtien asemaa. Voit säätää läpinäkyvyyttä tai lukita valmiin elementin niin, että et vahingossa muokkaa sitä.

Kun suunnitelmasi on valmis, valitse share ja pääset lataamaan suunnitelman omalle koneelle.

Hyödyllisiä Canva vinkkejä

Background remover

Background removerin avulla voit poistaa taustan mistä vaan kuvasta yhdellä klikkauksenlla. Toiminto on käytössä vain Canva Pro* tilauksilla.

Pikakomennot

Nopeuta työskentelyä Canvalla käyttämällä pikakomentoja. Pikakomentojen opetteleminen vaatii hieman aikaa, mutta kun opit muistamaan ne, työskentelysi helpottuu huomattavasti.

40 pikakomennon lista – lue lisää

Videon editointi Canvalla

Kuvien käsittelyn ja graafisen suunnittelun lisäksi Canvalla voi editoida videoita.

Videon editointi toimii samalla periaatteella kuin kuvien. Aloita valitsemalla minkä kokoisen videon haluat tehdä. Canva tarjoaa tähän valmiita vaihtoehtoja kuten Instagram Reels, YouTube video jne.

Valitse tyhjä pohja tai valmis Template. Voit leikata videota lyhyemmäksi lisätä päälle tekstejä sekä yhdistää eri videoita. Uutena ominaisuutena voit kokeilla Background remover-toimintoa myös videoihin.

Canva Pro - maksullinen versio

Vaikka Canvan ilmaisella versiolla pärjäät pitkälle tai jopa kokonaan, tarjoaa Canva Pro*ominaisuuksia, joilla tehostat Canvan käyttöä ja saat monipuolisempia ominaisuuksia.

Canva Pron parhaat ominaisuudet

 • Brändi paketti
  Voit tallentaa omat brändivärit, fontit ja logot.
 • Tallennustila
  Kanavan ilmaisessa versiossa tallennustilaa on käytössä 5GB määrä Canva prossa tallennustilaa on käytössä 1TB.
 • Magic Resize
  Muuta suunnitelmiasi kokoa työkalun avulla. Näin saat suunnitelman sopimaan eri sosiaalisen median kanaviin
 • Valokuvat, videot ja grafiikka
  Saat koko Canvan kirjaston eli yli 100 milj. laadukasta kuvaa, videota, ääntä ja grafiikkaa käyttöösi.

 

Yhteenveto

Canva on todella monipuolinen ohjelma ja se kehittyy jatkuvasti paremmaksi. Canvaa oppii lähes kuka vaan käyttämään ja työskentely Canvalla on helppoa ja nopeaa.

Vaikka käyttäisit muita kuvankäsittelyohjelmia, yksinkertaisten mallien suunnittelu Canvalla on todella näppärää.

*Osa linkeistä on affiliatelinkkejä. Suosittelen vain palveluita, jotka olen havainnut hyviksi ja joita itsekkin käytän. ❤️

Jaa kirjoitus tästä: 

Viimeisimmät artikkelit

Tilaa uutiskirje

Haluatko saada ensimmäisenä tiedon Miila Digitalin kursseista ja palveluista? Tilaa vinkit digimarkkinointiin ja verkkosivujen suunnitteluun suoraan sähköpostiisi.

Yhteistyössä

Kasvatetaanko yrityksesi näkyvyyttä yhdessä?

Varaa ilmainen kartoituspuhelu 🚀