Mitä on SEO eli hakukoneoptimointi?

Artikkeli on päivitetty 17.1.2023

Mitä on hakukoneoptimointi?

Lyhyesti – Hakukoneoptimoinnin eli SEO:n tarkoituksena on kasvattaa hakukoneista (useimmiten Google) verkkosivuille tulevan liikenteen määrää ja laatua. 

Hakukoneoptimoinnin avulla tavoitat asiakkaat, jotka ovat jo valmiiksi kiinnostuneita vastaavasta tuotteesta tai palvelusta,  jota yrityksesi tarjoaa.

Kun ihminen syöttää hakusanan Googleen, hän saa suoran linkin yrityksesi kotisivuille. 

Hakukoneoptimoinnilla pyritään saamaan sivustosi mahdollisimman korkealle Googlen orgaanisissa hakutuloksissa, noudattamalla Googlen antamia ohjeita.

Tutustu ohjeisiin tarkemmins Google Search Centralissa.

Tiesitkö, että valtaosa käyttäjistä selaa Googlen hakutuloksista vain ensimmäisen sivun?

Siksi hakukoneoptimointiin kannattaa panostaa! 

Mitä hakukoneoptimointi (SEO) käytännössä tarkoittaa?

Hakukoneoptimointi (SEO) on prosessi, jonka avulla verkkosivuston sijoitusta hakukoneiden tuloslistauksessa parannetaan. Tavoitteena on saada sivusto näkymään mahdollisimman korkealla hakutuloksissa, kun käyttäjä tekee hakuja avainsanoilla, joilla sivuston halutaan löytyvän.

Tämä parantaa sivuston näkyvyyttä ja lisää mahdollisuuksia saada liikennettä sivustolle.

Hakukoneoptimointiin voi vaikuttaa esimerkiksi sivuston sisällön, metatietojen, linkkien ja sivuston teknisen toteutuksen kautta. 

Hakukoneoptimoinnin voi jakaa kolmeen osa-alueeseen.

 • On -page SEO 
 • Tekninen hakukoneoptimointi 
 • Off -page SEO 

Hakukoneoptimointi tulisi aina aloittaa nykytilan tarkastelulla (SEO-auditointi).

Googlen tarkoituksena on, että käyttäjät löytävät etsimänsä tiedon helposti ja nopeasti.

Verkkosivujen sisältöjen tulisi olla laadukkaita ja sisällön tulisi vastata määriteltyjä avainsanoja.  

Google arvio sisällön laatua neljän tekijän avulla (E-E-A-T):  experience, expertise, authoritativeness, and trustworthiness (vapaasti käännettynä kokemus, asiantuntemus, arvovalta ja luotettavuus). Vaikka nämä eivät suonaisesti ole sijoitustekijöitä, kiinnitä näihin huomioita uuden sisällön luomisessa. 

Tekninen optimointi antaa sivustolle mahdollisuudet sijoittua hakutuloksissa, mutta  lopulta sisällön ja käyttäjäkokemuksen merkitys on oleellinen silloin kun halutaan saavuttaa hyvät sijoitukset. 

Hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa mm.  mobiiliystävällisyys, nopeus ja käyttäjäkokemus.

Mitä hakukoneoptimointi yleensä sisältää?

SEO-auditointi

Hakukoneoptimointi aloitetaan tutustumalla sivuston nykytilaan (SEO – auditointi). Auditoinnin avulla saadaan selville mahdolliset tekniset ongelmat, sivuston sijoitus hakukoneissa ja lisäksi paneudutaan sivuston käyttäjäkokemukseen. Tulokset raportoidaan yhteenvetoon, joka sisältää kehitysehdotukset ja tehtävälistan suositeltavista toimenpiteistä.

Seo auditointi

Avainsanatutkimus

Avainsanatutkimuksen tarkoituksena on selvittää millä hakutermeillä yrityksesi kannattaa näkyä hakukoneissa. Tutkimuksessa hyödynnetään asiakkaalta saatua tietoa sekä käytetään siihen tarkoitettuja työkaluja. Avainsanatutkimus sisältää myös kilpailijaanalyysin, jossa tarkastellaan kilpailijoiden sijoittumista hakukoneissa.

Avainsanatutkimuksen avulla ymmärretään paremmin kohderyhmää ja kysyntää. Tulosten perusteella valitaan avainsanat, joilla tehdään riittävästi hakuja ja jotka eivät ole liian kilpailtuja. Nämä avainsanat toimivat pohjana jatkotoimenpiteille. 

Avainsanatutkimuksen tarkoituksena on selvittää millä hakutermeillä yrityksesi kannattaa näkyä hakukoneissa. Tutkimuksessa hyödynnetään asiakkaalta saatua tietoa sekä käytetään siihen tarkoitettuja työkaluja. Avainsanatutkimus sisältää myös kilpailija-analyysin, jossa tarkastellaan kilpailijoiden sijoittumista hakukoneissa.

Tekninen hakukoneoptimointi

Teknisen hakukoneoptimoinnin avulla korjataan kaikki tekniset ongelmat, jotka estävät sivustoasi sijoittumista hakukoneissa.

Tekninen hakukoneoptimointi voi sisältää esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä:

 • Sivuston löydettävyys
 • Sivuston rakenteen optimointi
 • Mobiiliystävällisyys
 • Kuvakokojen ja formaattien optimointi
 • SSL-sertifikaatti
 • Kävijäseurannan linkitys sivuille (Google Analytics ja Google Search Console)
 • Rikkinäiset sivut ja linkit
 • Uudelleenohjaukset
 • Sivuston nopeus

Sisällönoptimointi

Sisällön optimointi tarkoittaa nykyisten sisältöjen optimointia vastaamaan avainsanatutkimuksen tuloksia. Nykyisiä sisältöjä kehitetään ja parannellaan. 

Optimointi sisältää myös Meta, title, ja H1 – otsikoiden tarkistukset ja korjaukset Sekä kuvien optimoinnin. 

Sisällöntuotanto

Sivustolle luodaan strategian mukaan säännöllisesti uutta sisältöä, huomioien asiakkaan ostopolun vaiheet. 

Käyttäjäkokemus

Sivuston ulkoasun tulisi olla nykyaikainen ja helppokäyttöinen. Selkeät sivut, jotka latautuvat nopeasti ja vastaavat vierailijan hakusanoja, sijoittuvat todennäköisemmin hakutuloksissa korkeammalle.

Käyttäjäkokemukseen panostaminen tuo tuloksia hakukoneissa ja samalla vierailijat viihtyvät sivuilla pidempään.

Linkitykset

Sivustolle johtavat linkit ovat signaali Googlelle, että sivuston sisältö on hyvää ja luotettavaa. Linkkien hankkiminen on hakukoneoptimoinnin yksi vaikeimmista osa-alueista, mutta se on tehokas tapa saada parempia sijoituksia hakukoneissa. Googlen uusimman ohjeistuksen mukaan linkkien määrä ei ole enää ratkaiseva asia, vaan tärkeämpää on niiden laatu. 

Tulosten seuranta

Hakukoneoptimoinnin onnistumista mitataan jatkuvalla kävijäseurannalla. Seurannalla mitataan sivuston orgaanista kävijämäärää, konversioita ja hakukonenäkyvyyttä. Sijoitukset hakutuloksissa muuttuvat jatkuvasti hakukoneiden kehittäessä toimintaansa. Kaikkia muutoksia ei myöskään kannata tehdä kerralla, jotta nähdään mitkä muutokset todella tuovat tulosta.

 

Hakukoneoptimointia käyttäjä edellä

Kun hakukoneoptimointia tehdään ihmisille, ei pelkästään hakukoneille, ollaan lähempänä onnistumista.

Vieraillessaan sivuillasi asiakas löytää oikean tiedon helposti ja nopeasti.

Yksinkertaiset sivut, jotka latautuvat nopeasti ja vastaavat vierailijan hakusanoja ja antavat vastauksen etsittyihin kysymyksiin, sijoittuvat todennäköisemmin hakutuloksissa korkeammalle.

Koska Google haluaa tarjota käyttäjilleen hyödyllistä tietoa, uniikki sisältö joka on kirjoitettu ihmisille (ei vain hakukoneille), menestyy hakutuloksissa paremmin.

Eli kun panostat hakukoneoptimointiin, panostat myös sivuston käyttäjäkokemukseen ja lopulta saat enemmän yhteydenottoja tai myyntiä sivuston kautta. 

Hakukoneoptimointi ei ole kertaluontoinen asia vaan se on jatkuva prosessi, joka vaatii jatkuvaa huomiota ja säätämistä. Vastaavasti hakukoneoptimoinnin tulokset ovat usein pysyvämpiä kuin esim. maksetun mainonnan.

Sijoitukset hakutuloksissa muuttuvat hakukoneiden kehittäessä toimintaansa. Parhaat tulokset saat, kun panostat verkkosivujen kehitykseen ja digitaaliseen asiakaskokemukseen pitkäjänteisesti.

Tarvitsetko apua hakukoneoptimoinnin aloitukseen. Varaa ilmainen konsultaatio ja kartoitetaan yhdessä miten voin auttaa. 

Jaa kirjoitus tästä: 

Viimeisimmät artikkelit

Tilaa uutiskirje

Haluatko saada ensimmäisenä tiedon Miila Digitalin kursseista ja palveluista? Tilaa vinkit digimarkkinointiin ja verkkosivujen suunnitteluun suoraan sähköpostiisi.

Yhteistyössä

Kasvatetaanko yrityksesi näkyvyyttä yhdessä?

Varaa ilmainen kartoituspuhelu 🚀

Lataa ilmainen SEO Checklist

Aloita kotisivujen optimointi jo tänään. Lataa ilmainen SEO Checklist!